Mikko Rönnholm

Sotamenestys auttaa diplomatiaa

Diplomatia ei saa sulkea pois 20221017

Vuonna 1962 ydinvoiman torjunta tapahtui salaisen diplomatian taustalla, joka lopulta purki Kuuban ohjuskriisin. Tällainen diplomaattinen toiminta on puuttuva ainesosa Ukrainan sodassa.
Suuri virhe on uskoa, että diplomatia on vaihtoehto vahvalle sotilaalliselle tuelle Ukrainalle. Päinvastoin, näiden kahden lähestymistavan tulisi kulkea käsi kädessä ja täydentää toisiaan.

Näin kirjoittaa FT:ssä  Gideon Rachman, joka muistuttaa, että Joe Biden, joka muistaa Kuuban kriisin,  ja joka  on verrannut nykytilanne vaarallisuudessaan siihen, on varmasti huolissaan ja yrittää kaikkensa.

Kolumnin lopussa Gideon Rachman hahmottelee mahdollisuuksia:

Kolmannen osapuolen diplomatia voisi olla hedelmällisempi tie.

Mallina tässä voisi olla sopimus, joka päästi ukrainalaisen viljan poistumaan Mustanmeren satamista, mikä lievittää maailmanlaajuista elintarvikekriisiä. Turkilla oli ratkaiseva rooli näiden neuvottelujen välittämisessä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei ole kaikkien käsitys vakaasta välittäjästä. Mutta hänellä on pitkäaikaisia ​​yhteyksiä Washingtoniin, Brysseliin ja Moskovaan.

Intialaiset ovat myös mahdollisia keskustelukumppaneita. Heidän epäonnistumisensa tukea Venäjää tuomitsevia päätöslauselmia YK:ssa on herättänyt paljon kielteisiä kommentteja lännessä. Mutta se saattaa tehdä heistä uskottavia sanansaattajia Moskovassa. Intian ulkoministeri S Jaishankar on myös arvostettu toimija.
Lännessä jotkut, jotka harkitsevat mahdollista rauhansopimusta, esittävät laajoja parametreja. Venäjän on vetäydyttävä ainakin sinne, missä sen joukot olivat ennen helmikuun 24. päivän hyökkäystä. Ukrainan tulevaisuus elinkelpoisena valtiona on taattava – pääsy merelle, oman ilmatilan hallinta ja luotettavat turvallisuustakuut, jotka eivät ole riippuvaisia ​​Venäjän vilpittömästä mielestä.
Krimin asema tulee olemaan vaikein kysymys kaikissa neuvotteluissa. Mutta korkean tason diplomatiassa on kyse luovien ratkaisujen löytämisestä vaikeisiin ongelmiin. Meidän on nähtävä sitä enemmän

Hyvien pyrkimysten suurin esteenä on että aina olemassa oikeampi ja vielä parempi ratkaisu. Ja kaiken lisäksi ratkaisun tultua sitä tullaan moittimaan väärästä sammutuksesta.

Suomen niin Talvi- kuin Jatkosotakin päättyivät diplomatian keinoilla rauhaan. Lopputulos oli siedettävä vain siksi, että Suomi taisteli loppuun asti. Niin sen on oltava Ukrainassakin ja myös niin, että ukrainaiset itse päättävät asiasta kuten Suomessakin tehtiin.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa