Naantalin Muumimaailman sivuilta löytyy kaunis tarina Muumimaailman synnystä, kuten kuva kaappauksesta näkyy:
Muumimaailman perusta on lopulta yhden naisen elämäntyö; suomenruotsalainen kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson loi muumihahmot kirjoissaan, joista ensimmäinen (Muumit ja suuri tuhotulva) julkaistiin 1945.
Tänään on Tove Janssonin syntymäpäivä, jota Hesarin kuukausiliitteessä ehdotettiin yhdeksi liputuspäiväksi. Hyvänä perusteluna oli sekin, että Tove Jansson olisi Minnan Canthin jälkeen toinen naispuolinen kunnianosoituksen saanut!
Dennis Livson, joka Toven veljen Lars Janssonin kanssa aikaan sai Muumi- animaatiot, jotka levittivät muumitietoutta laajasti maailmaan, oli tietenkin Naantalin Muumimaailman idean isä. Dennis ymmärsi Toven merkityksen ja hänen ehdotuksestaan nimettiin Kailoon Toven polku. Muumimaailman perustamishetkeä oli Tove Jansson juhlistamassa. Muita vierailuja saareen eikä Naantaliin arvostettu taiteilija ja ajattelija Tove ei tietääkseni Naantaliin tehnyt. Vahinko.
Vahinko on sekin, että me Naantalissa nukuimme Ruususen unta Toven 100-vuotispäivänä.
Naantalille Muumimaailma on ollut onnen potku. Se on Naantalin matkailun kärki ja sillä on merkittävää taloudellisesta vaikutusta. Tänä vuonna Muumimaailma tekee ennätyksellisen tuloksen.
Tänä vuonna on siten aihetta nostaa henkinen lippu ja muistaa, että tässäkin kaiken takana on nainen:
Tove Janssonia on kuitenkin aihetta muistaa hänen taiteellisista aikaansaannoksistaan, mutta ehkäpä tätäkin enemmän hänen henkisestä perinnöstään.
Jos kaupunki olisi fiksu ja jos kaupunki ymmärtäisi arvostaa myös henkisiä arvoja, voitaisiin täällä tutustua aktiivisesti Tove Janssonin elämäntyöhön.
Ajatus on heitetty, toteutuksessa on monia mahdollisuuksia ja niiden aktiivinen kehittelyn voisi alkaa tänään Toven 105-vuotispäivänä