Diplomi-insinööri Jaana Tuominen on valittu EK:n toimitusjohtajaksi
Perusteluissa on todettu hänen aikaisemmat tehtävät:kuluttajatuoteyhtiö Fiskarsin toimitusjohtajana ja sitä ennen Pauligin konsernijohtajana.
– Jaana Tuomisella on vahva ja monipuolinen liikkeenjohdon kokemus globaalissa toimintaympäristössä toimivista perhe- ja pörssiyrityksistä, EK:n tiedotteessa perusteltiin.
Kun historian perusteella ei aina usko mitä kokoomuksen Jyrki Häkämiehen putiikista sanotaan. Mieleeni on tullut uuden puheenjohtajan haastatteluja seuratessa, että puhelias ja pehmeän oloinen nainen on valittu kovien työnantajien esiliinaksi puhumaan yhteistyöstä.
Hän on jopa lupautunut tekemään yhteistyötä Sanna Marinin kanssa. Korvaan särähti lähestymistapa; kuka lupautuu ja kenen kanssa, on mielen noussut kysymys.
Kunpa ei olisi vain ulkokultaista farisealaisuutta.
Yritykset ja yritysjohtajat mielellään vaativat faktoja. Ja siksi vasta kun ovat teoillaan osoittaneet, alamme uskoa yritysten yhteistyöhaluihin. Käynnissä olevat yt- neuvottelut eivät viittaa yhteisvastuullisuuteen.
Eikä tämä puheiden ja tekojen ristiriita ole vain suomalainen ilmiö. FT:ssä Rana Foroohar kirjoittaa jenkkijohtajien linjan muutoksesta: Nyt vaaditaan Joe Bidenin valinnan vahvistamista: Kolumnin loppu kannattaa lukea:
Kuten Karl Marx huomautti, tuotantovälineiden omistajat tunnustavat yhteiset edut vain joukkojen uhatessa. Yritys-Amerikka sai mitä Trumpilta halusi, nimittäin veronalennukset ja sääntelyn purkaminen. Amerikan suuryritykset tietävät nyt, ettei häneltä saa mitään muuta. Joten he ovat innokkaita, että hän menisi, ja ottaisi mukanaan ne häiritsevät twiitit, joiden kohteena he joskus olivat. He ovat myös innokkaita tukemaan presidentti Joe Bidenin tulemaan virkaansa normalisoidakseen kauppa- ja ulkosuhteet sekä hoitaakseen Covid-19-kriisiä. Trumpin taitamaton pandemian käsittely, joka on nyt raivonnut uudelleen Yhdysvalloissa, on ollut taloudelle ja yrityksille kaamea. Toimitusjohtajat haluavat epätoivoisesti, että herra Biden saisi tilanteen hallintaan, vaikka hän ottaisikin takaisin veronkevennykset.
Uskon, että herra Trump lopulta menee. Mutta monien häntä tukeneiden äänestäjien kyynisyys ja viha jäävät.
Yritysjohtajat ovat oikeassa vaatiessaan presidenttiä kunnioittamaan vaalien tuloksia. Mutta yritysten aktivismin ei pitäisi pysähtyä vain tähän. Sen pitäisi pikemminkin pitäisi alkaa tästä. Haluaisin nähdä liiketoiminnan työskentelevän Bidenin hallinnon kanssa rakentaakseen hyvää kansallista terveydenhuoltojärjestelmää, joka on samanlainen kuin mistä useimmat Euroopan kansat nauttivat. Tästä olisi hyötyä yksilöille, kuten keikkatyöntekijöille, sekä yrityksille, joiden on hoidettava terveydenhuoltokustannukset.
Tai miten he hoitaisivat julkisen ja yksityisen ratkaisuna USA: n 1,6 tuhannen miljardin opiskelijavelkakriisille?Jos yritykset käyttävät valtaansa näillä tavoilla, niiden ei tarvitse olla huolissaan yhtä paljon seuraavasta Trumpista. rana.foroohar@ft.com
Kuuntelin Jaana Tuomisen haastattelun, jossa hän lupasi esim. tehdä yhteistyötä pääministeri Sanna Marinin kanssa. Hyvä että EK:ssa palattaisiin myös kolmikannan neuvottelupöytään. Kuitenkin henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara yrityksen menestymiselle.