Altruismi (ransk. altruisme[. alter ”toinen” tarkoittaa epäitsekästä ja pyyteetöntä toimintaa, jossa toisen hyvä asetetaan oman edun edelle. Altruismin vastakohta on egoismi. Termin esitti ranskalainen filosofi Auguste Comte vuonna 1851, jolloin hän määritteli altruismin uhrautumiseksi muiden eduksi.
Yleisesti ei vaaleissa altruismi vallitse. Se on vaan vähävaraisempien ja palveluja eniten tarvitsevien toimintamalli, joka imenee siten, että sosioekonomisen luokituksen alempien luokkien edustajat eivät osallistu aktiivisesti vaaliin, vaan antavat parempiosaisten varakkaampien ja enemmän koulutettujen valita edustajansa päättämään sote-alueiden asioista.
Kuntavaleien 56 prosentin äänestysvilkkaus putoaa alle 50 ehkäpä jopa 40 prosenttiin. Ei hyvältä näytä, kirjoittaa Maakansa ja lehti jatkaa, että kyllä tämä meille sopii
Tämä asetelma näkyy jo galluptuloksissa ja aiheellinen pelko on, että materiaalien vaalikampanja kallistaa vakka entistä enemmän oikealle.
Varsinais-Suomessa on tosin ehdokasasettelusta johtuen pientä toivoa, että tulos täällä olisi koko maan ennustetta parempi.
Ja tähän me kaikki pystymme vaikuttamaan. Meillä on Varsianis-Suomessa ja erityisesti Naantalissa osaavimmat ehdokkaat; kaikki sote-alueen perusterveydenhoidosta (Sirpa) erikoissairaanhoitoon (Riku) ja korkeimpaan lääketieteen tutkimukseen (Mika) kuin pelastustoimenkin (Markus) on ehdokkaittemme hallinnassa.