Demokratian moittijat mieltyvät helposti karismaattisiin johtajaiin, joilla on yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Johtajien esimerkiksi Hitlerin ja Stalin mielenlaatua on arvioitu jälkeenpäin, kun on uskallettu voimamiehiä arvioida, on osoitettu, että luonteesta löytyi narsismia, paranoidia, nekrofiliaa parhaimmillaan kaikkia samassa persoonassa.
Vallassa olevia tai valtaan pyrkiviä ei ole soveliasta arvioida, vaikka perusteita henkilöiden luonnevikoihin voi kaukaakin katsova löytääkin.
Sen vuoksi on ihan hyvä, että arvostetut asiantuntijat uskaltavat kosketella aihetta.
Mitä on tehtävä? Sääntely voi vaikuttaa asiaan. Wildersin kaltainen yhden miehen puolue ei olisi laillinen Saksassa. Kansalaiset eivät ole voimattomia. Uusiin liikkeisiin halukkaat voivat vaatia kunnollisia rakenteita keskustelulle ja päätöksenteolle. Tällaiset prosessit voivat olla ärsyttäviä: Oscar Wilde vitsaili, että sosialismin ongelma oli, että se kesti liian monta iltaa. Mutta demokratian lupaus ei ole koskaan ollut, että kaikki on nopeaa, helppoa ja tehty päivällisaikaan mennessä.
Tähän vaan muistutukseksi, että vuosi sitten käydyissä vaaleissa velkaantumisen kuriin pano oli keskeisin opposition opinkappale.
Vaoikeaan ongelmaan tarjottiin helppoa ratkaisu ja kansa uskoi pillipiipareihin. Ja näin on käynyt ja alla oleva Orpon -Purran hallituksen omat kuvat kertovat, että vauhti sen kun kiihtyy