Kylmän sodan aikana Suomi joutui vuosikymmeniä mukauttamaan politiikkaansa pitääkseen Neuvostoliiton onnellisena, mikä johti termiin suomettuminen, joka on maassa nykyään vihattu ilmaisu.
Sen jälkeen vuosikymmeninä se on pyrkinyt säilyttämään hyvät suhteet Venäjään, mikä on nyt murtunut. Joskus gnomisista puheistaan tunnettu Niinistö on puhunut selkeästi ja suoraan Venäjän vastuusta Suomen Nato-jäsenyydestä. ”Sinä aiheutit tämän. Katso peiliin”, hän sanoi.Elina Valtonen sanoi: ”Sen näkee retoriikasta. Perinteisesti suomalainen ulkopoliittinen retoriikka on ollut lähes salaperäistä. Nyt se on avointa ja suoraviivaista. Suurin muutos on mielessä. Olemme vihdoin vapaita aidosti.
Tytti Tuppurainen myönsi: ”Tämä on uusi Suomi. Kaikki ymmärtävät, että myöntyväisyys ei toimi enää. Vihdoinkin on aika, jolloin voimme puhua Venäjästä ja sen hallinnosta rehellisesti. Se on totalitaarinen hallinto.”
Sekä suomalaiset että ruotsalaiset ovat vaatineet, että maiden päätöksensä tehdään oman turvallisuutensa maksimoimiseksi, eivätkä ne ole Venäjää tai ketään muuta vastaan.
Niiden on myös tarkoitus lisätä kolmen Baltian maan turvallisuutta helpottamalla niiden puolustamista.Mutta on myös selvä tunne, että yksi Putinin Ukrainan hyökkäyksen suurimmista seurauksista tulee olemaan Pohjois-Euroopan ja Itämeren tekeminen Nato-alueeksi – juuri sen, mitä hän halusi välttää. Tuppurainen lisäsi:
”Kun näimme sotarikoksista epäillyn Vladimir Putinin todelliset kasvot, suomalaiset päättivät, että nyt on aika käyttää optiota. Se on ainutlaatuinen tilaisuus. Jos et käytä tätä optiota nyt, se saattaa olla poissa ikuisesti.”
FT Richard Milnen 16.5.2022
Reipasta, railakasta sanailua. Siinnä on kevätlaitumille menon meininkiä. Pienempikin uho riittäisi, opastettiin Tuntemattomassa.