Henry Foy, FT kirjoitti Mersun tehtaan vihkiäisistä:
”Itse, sinun (siis Mercedeksen) nöyrä palvelijasi, kuten tiedätte hyvin. Ajan kuten monet kollegani ovat ajaneet ja ajavat edelleen Mercedes-autoja, jotka ovat laadustaan tunnettuja kaikkialla maailmassa,” sanoi Venäjän presidentti. ”On täysin varmaa, että Mercedes tulee olemaan suosittu venäläisten kuluttajien keskuudessa.”
Suosittu, varmasti. Mutta sen hankintaan ei monellakaan ole mahdollisuuksia kun lukee Venäjän tilastotoimiston tietoja, jotka julkaistiin raportissa vähän ennen, kuin Putin ihaili ylellisyyttä E-luokan sedanien tuotantolinjojen vieressä.
Yli kolmannes venäläisistä ei ole varaa ostaa kahta paria kenkiä vuosittain, ja 12 prosenttia on käytettävä ulkona tai käytettävä yhteisiä wc: tä, kutona ei sellaista ole, kertoi raportissaan Rosstat. Lähes puolet väestöstä ei voi varata viikon loman joka vuosi.
Tulokset korostivat taloudellisen synkkyyden syventämistä Venäjällä, sillä kasvu on hidastunut, reaalitulot ovat laskeneet jo viisi vuotta, korkea inflaatio, verojen nousu ja sosiaalitukien leikkaukset kurjistavat sen väestöä.
Kolme (3) prosenttia siis n. 4,3 miljoonaa venäläisistä omistaa 89 prosenttia maan varallisuudesta. He voivat Mersuja ostaa ja pullistella sillä kuten myös muillakin statussymboleilla. Se tapa näyttä järjestelmästä riippumatta kuuluvan tyyliin.
Hyvistä öljy- ja kaasutuloista ei riitä kansan hyvinvointiin, kun pitää olla suurvalta sotilaallisesti.
Suuri isänmaallinen sota on kovassa kurssissa jopa niin, että 70 prosenttia venäläisistä muistelee isä Stalinin aikaa myönteisesti.
Tuota maata uhataan heidän sisäsäiseen käyttöön luotujen tarinoiden mukaan lännestä. Siksi Venäjän pitää puolustaa itseään. Eikä se riitä, vaan siellä pidetään perusteltuna yrittää saada aikaan hajaannusta EU:ssa.
Onpa jopa näyttöä siitä, että se ei ole vain retorisia puheita vaan moninaisia muitakin keinoja käyttäen yritetään vahvistaa ei-demokraattisia hallintomalleja.
Ajanrattaat taitava suuressa naapurissamme kulkevan taakse päin.