Kunnallisverotus (ks. vaalensininen) ei ole Suomessa kokonaisuutena progressiivista. Suurimmilla tuloilla verotus matalampaa, sillä pääomatuloista (harmaa) ei peritä kuntaveroa. Myös suurilla ansiotuloilla kunnallisvero lähes tasavero, sillä vähennykset eivät koske niitä. 2/9 Lauri Finer
Kaikkien alojen viisaustieteilijä samassa Kauppalehden jutussa perustelee epäoikeudenmukaisuutta
Soininvaaran mukaan progressiivinen kunnallisvero lisäisi varakkaimpien valtaa kunnissa.
“Henkilö, jonka vuositulot ovat vaikka 20 miljoonaa euroa, toisi mukavan rahapotin mukanaan muuttaessaan kuntaan. On aika helppo pyytää kuntaa kaavoittamaan mieluinen tontti, jonne asettua asumaan. Vaikka Helsinkiin ei varmaankaan tulisi sentään miljonäärien ökyasuntoja Töölönlahden rannalle, rikkaiden asuinalueiden kaavoittaminen saisi vauhtia.”
Hän etenisi asiassa täysin päinvastaiseen suuntaan kuin Sanna Marin.
“Laittaisin yhden henkilön maksamille kunnallisveroille katon kannustaakseni kuntia kohtelemaan kuntalaisiaan tasapuolisemmin, sillä kyllä niitä hyviä veron maksajia tavoitellaan nytkin arveluttavin keinoin. Varakkaimpien veroja en kuitenkaan alentaisi. Yli menevän osan vain ohjaisin valtiolle. Tämä alentaisi varakkaimpien kuntien verotuloja, mutta se tietysti otettaisiin huomioon kuntien välisessä verotulojen tasauksessa.”
Rikkaita puolustetaan milloin milläkin verukkeella., vaikka Finerin kaavio kertoo selvää kieltä epäoikeudenmukaisuudesta. Ja huomatkaa, että vielä ei ole arvioissa mukana ole varallisuuden jakautumisen vaikutusta.