ALUEVAALIT tammikuu 2022
SDP:n aluevaalien kärkiteemat, tiedotustilaisuus 7.10.2021
Pj Sanna Marin, varapj Niina Malm ja puoluesihteeri Antton Rönnholm
Puolueen virallinen aluevaaliohjelma julkistetaan puoluevaltuuston kokouksen jälkeen marraskuussa.
SDP:llä on aluevaaleissa kaksi kärkiteemaa:
-
oikea-aikainen hoitoon pääsy
-
sote-henkilöstön hyvinvointi
Budjettiriihessä on aiemmin jo varauduttu siihen, että hoitotakuu kiireettömässä hoitoon pääsyssä lääkärin vastaanotolle on 3 kk:n sijaan 7 vrk. Suun terveydenhuollossa 6 kk:n sijaan 3 kk. Lainsäädäntöä ollaan työstämässä parhaillaan kuntoon. Suomessa n. 60 %:ssa kuntia kiireettömään hoitoon pääsee 7 vuorokaudessa, mutta nyt tarkoitus tuoda sama mahdollisuus kaikille. SDP:lle on on aina ollut tärkeää, että hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarina on hyvä terveys: tuetaan, hoidetaan, ennaltaehkäistään, kuntoutetaan.
Sote-uudistus ei onnistu ilman hyvinvoivaa ja osaavaa henkilöstöä. Huoli tulevasta uudistuksesta ja kuormittuminen pandemian aikana on aiheuttanut uupumista ja alan vaihtoa; tämä SDP:ssä tiedostettu. Suuri sydän tehdä työtä tai kutsumus eivät enää riitä, vaan tarvitaan arvostusta, jaksamiseen panostamista, toimivaa ja turvallista työympäristöä. Lainsäädännön kautta tullaan vaikuttamaan siihen, että koulutuspaikkoja on riittävästi, henkilöstöä on riittävästi, esimiestyölle annetaan sen tarvitsemat resurssit ja sitä kautta eväitä paremmalle johtamiselle. Vain hyvinvoiva henkilöstö takaa palveluiden hyvän laadun.
YLEISTÄ
Puoluesihteerin mukaan puolueella on ehdokkaita nyt > 1000, eli tähän oltiin tyytyväisiä. Ehdokkaiksi kaivattaisiin vielä palvelujen käyttäjiä esim. erilaisista potilasryhmistä. Huoli äänestysaktiivisuuden jäämisestä huonoksi on aito. Äänestäminen näissä vaaleissa on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää: sosiaali- ja terveyspalveluiden hyvä hoito on kyselyjen mukaan vaikuttanut äänestysaktiivisuutta parantavasti kuntavaaleissa: asia koetaan siis tärkeäksi.
SDP panostaa vaaleihin reilulla budjetilla.
Lehdistön kysymysten myötä syvennettiin mm. työvoimapulaa. Onko parempi palkka houkuttelukeinona riittävä? Mistä uudet työntekijät ja millä pitovoima? Näin mm. vastattiin: palkka-asiat kuuluvat työmarkkinakentälle. Lisää miehiä naisvaltaisille aloille ja toisinpäin? Toisiko se mahdollisesti palkka-tasa-arvoa? Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan: siellä hallinto ja prosessit sujuviksi, jotta muualla hankittu osaaminen saataisiin virallisesti osaksi ammattitaitoa. Työolot, tietojärjestelmät, itsensä kehittäminen ja työn ohella kouluttautuminen ja siitä hyötyminen sekä johtaminen on laitettava kuntoon.
Lehdistö kysyi myös keskustapuolueen omasta vaaliteemasta: joka kunnassa on oltava oma sote-asema. Sanna Marinin mukaan SDP olisi jättämässä tässä päätösvallan hyvinvointialueelle, päätös palveluverkosta kuuluisi sinne. Nyt voitaisiin aidosti kehittää liikkuvia palveluja ja digitalisaation mahdollisuuksia. Huoli palvelujen monimuotoisuudesta on noussut esille esimerkiksi ikääntyvän väestön kohdalla: osaavatko käyttää? Tästä hyvänä ja rohkaisevana esimerkkinä kerrottiin Kokkola, jossa vanhukset/iäkkäät olivatkin ahkerimpia digipalvelujen käyttäjiä!
Puolueen tavoite on selkeä ja hyvä. Omana pohdintana näin sote-sektorin työntekijänä on,
’että konkretiaa tarvitaan työpaikoille mahdollisimman pian, jotta työyksiköitä päästää kehittämään kohti uutta. Työolojen parantaminen on hyvä tavoite, mutta vuosien sote-uudistuksen valmistelun myötä selkeää korjausvelkaa on kertynyt: remonttitarpeita on reilusti, tilat toimimattomat, tilatarpeet muuttuneet. Näin on myös meillä Naantalissa, vaikka palveluihin ollaan keskimääräistä tyytyväisempiä. Sote -kiinteistöt vuokrataan hyvinvointialueille melko lyhyeksi ajaksi, velat investoinneista jäävät kuntiin.
Rohkeita investointeja kuitenkin tarvitaan ja näin luodaan pohjaa aidosti säilyttää kuntalaisillemme arvostamamme lähipalvelut oman kuntamme alueella.