Terveydenhuoltohenkilöstön jaksamiseen ja alalla pysymiseen pitää nyt satsata, jotta vaaliohjelmissa olevat palvelulupaukset voidaan pitää. Tällä asialla on jo kiire. On tärkeää, että aluevaltuustoihin valitaan paikalliset ja alueelliset olosuhteet sekä palvelukentän hyvin tunteva henkilö.
Historialliset aluevaalit käydään ensimmäisen kerran. Näissä vaaleissa valitaan ylintä päätösvaltaa käyttävä aluevaltuusto. Sosialidemokraateille sosiaali- ja terveysasiat ovat aina olleet kärkiasioita kunnallisessa päätöksenteossa ja näissä asioissa meihin on myös luotettu. Hoitotyön tekijänä vaalilupaukset ovat kuitenkin olleet hieman hämmentäviä: miten ne voidaan saavuttaa?
Naantali on saanut aina hyvää palautetta omista sosiaali- ja terveyspalveluistaan, mutta haasteita löytyy meiltäkin. Tässä uudistuksessa ei saa olla kyse siitä, että palveluja kehitetään siten, että toiselta otetaan ja toiselle annetaan.
Tammikuussa valittu aluevaltuusto joutuu heti töihin, sillä uudet hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023. Otsikon mukaiseen kysymykseen tuskin vielä silloinkaan saadaan vastausta, mutta lisäkysymyksiä on varmasti tullut.
Uudistuksen tavoitteena on taata toimivat peruspalvelut kaikilla hyvinvointialueilla. Uusien innovaatioiden tai nykyisten edelleen kehittämisen (esimerkiksi liikkuvat sairaalapalvelut, digitalisaatio) lisäksi palveluiden tuottamisessa järjestöillä ja yrityksillä on myös merkittävä rooli. Uudistuksella ei ainakaan alkuvuosina ole tulossa taloudellista säästöä. Rahoituksen riittävyydestä tulee iso haaste, jotta palvelulupaukset voidaan pitää.
MIKSI OLEN EHDOKKAANA?
Olen työskennellyt sairaanhoitajana lähes 30 vuotta. Olen toiminut kuntapäättäjänä vuodesta 2001 Naantalissa hyvin keskeisissä tehtävissä. On tärkeää, että aluevaltuustoihin valitaan paikalliset ja alueelliset olosuhteet sekä palvelukentän hyvin tunteva henkilö.
Vielä tärkeämpää on, että päätöksentekoon osallistuvalla on alan tuntemusta siitä, mitä sote-sektorille ihan oikeasti kuuluu; mitkä ovat vahvuudet, mitkä haasteet.
Perusterveydenhuolto on tällä hetkellä hyvin kuormittunutta: osastopaikkoja joudutaan vähentämään, koska ei ole riittävästi koulutettua henkilökuntaa. Päivystyksissä ihmiset odottavat jopa päiväkausia jatkohoitopaikkaa ja jos sitä ei tule, potilas saatetaan lähettää kymmenien kilometrien päähän hoitoon ja odottamaan siirtoa omaan terveyskeskussairaalaan. Tämä ilmiö on tällä hetkellä valitettavan yleinen eri puolella Suomea.
”Aikaa ei ole yhtään hukattavana.
Terveydenhuoltohenkilöstön jaksamiseen ja alalla pysymiseen pitää nyt satsata, jotta vaaliohjelmissa olevat palvelulupaukset voidaan pitää. Tällä asialla on jo kiire, jo nykyinen tilanne vaatii välittömiä toimia: koulutusmyönteisyyttä, parempia ja toimivampia työoloja, sekä koulutusta ja tehtäviä /vastuuta vastaavaa palkkaa.
Onnistunut sote-uudistus on kaikkien etu. Tulevilta päätöksentekijöiltä vaaditaan päätöksentekokykyä, ketteryyttä ja kykyä nähdä niin oman asuinkunnan, kuin koko hyvinvointialueen paras sekä pandemian keskellä että sen jälkeen.
Aluevaltuustoilla on iso vastuu ja työmäärä vuoden 2022 aikana. Aikaa ei ole yhtään hukattavana, mutta on varottava myös tekemästä hätiköityjä päätöksiä. Kokemusta, näkemystä ja uuttakin ajattelua tarvitaan, mutta ennen kaikkea tarvitsemme Sinun äänesi.
Vain äänestämällä aluevaaleissa voit vaikuttaa! Äänestämällä Sdp:n ehdokkaita saat äänesi myös kuuluviin. Sote-uudistus ei saa olla torso, jossa sosiaali- ja terveyspalveluissa tai pelastustoimessa työtä tekeviä käsiä vähennetään ja hallintohimmeleitä kasvatetaan!