Parannuksia ja puutteita

Hagsberg Sirpa vaalikuva 2021jpg

Talousarvio vuodelle 2022 ja taloussuunnitelma vuosille 2022 – 2025

SDP:n ryhmäpuheenvuoro 13.12.2021

Kulunut vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen niin globaalisti, kansallisesti kuin paikallisesti Naantalin näkökulmasta.  Pandemian aiheuttaja Covid -19 eri variantteineen ei ota laantuakseen. Reilu vuoden takaiseen verrattuna meillä on sentään nyt rokotteita ja rokotekattavuus nousee koko ajan. Yhteiskunnan toipumiseen ja talouden elpymiseen rokotekattavuus on kaiken lähtökohtana: ottakaa siis rokotteet. Suojavälineistäkään ei ole enää puutetta; niitä riittää ja on kaikkien saatavilla tai ostettavissa. Maskin käyttö on edelleen tärkeää, rokote ei suojaa tartunnoilta. Onko ratkaisuna rokote- vai koronapassipakko, se jää nähtäväksi.

Kuntavaaleissa valittiin uusi valtuusto ja uudet luottamushenkilöt. Saimme tänä vuonna myös uuden kaupunginjohtajan. Töihin on ryhdytty rivakasti. Kaupunginhallituksen käsittelyssä talousarvio käytiin läpi melkoisella vauhdilla. Kaipaamme jatkossa ehdottomasti hieman rauhallisempaa otetta; luottamushenkilöiden on tiedettävä, mistä päättävät.

Talousarviokäsittelyn aikana huomasimme, että työpaikkaomavaraisuudesta tai sen tavoitteista ei löydy mainintaa, mutta asia täydennettiin tärkeäksi mittariksi. Kaupunginhallituksen käsitellessä talousarviota pääsimme yhteisymmärrykseen myös Saaristomeren pelastustoimiin käytettävästä lisämäärärahasta 100.000 euroa Naantalin alueella. Melkoinen työvoitto on myös resursoida ulkoilualueiden työntekijävakanssi, jonka avulla mm jäähallin aukioloaikaa saadaan pidennettyä. Asiasta on vuosien varrella tehty muutamia valtuustoaloitteita. Kuparivuoren urheilukentästä tehdään myös kokonaisarvio: katsomosta, sen mahdollisesta osittaisesta kattamisesta, kentän pinnoitteesta ja valaistuksesta.

Vuonna 2022 investoidaan yhteensä 18,2 miljoonalla eurolla. Ensi vuonna järjestettävät Asuntomessut tuovat kaupunkiin pitkästä aikaa uutta pöhinää, jonka keskiössä ovat perheet, kodin ja pihan rakentaminen, sekä sisustaminen. Saamme uutta näkyvyyttä valtakunnan mediassa positiivisessa hengessä. Aidossa, alkuperäisessä Muumikaupungissa voi siis myös asua.

Asukasluvun kasvu on jäänyt varsin vaatimattomaksi, joten tarvitaan voimakasta sisään muuttoa. Tarvitsemme monipuolista asuntotarjontaa: omistus-, vuokra- ja asumisoikeusvaihtoehtoja. Koulu- ja päiväkotiverkon investoinnit tuovat ehkä vetovoimatekijöinä uutta ajattelua ja rakennuskantaa, mutta palvelut siirtyvät kodeista kauemmaksi.

Nesteen öljynjalostamon lakkauttaminen tuntuu vieläkin pahalta unelta, mutta alueen suunnittelu ja kehittäminen jatkuu. Toivottavasti saamme alueelta pian hyviäkin uutisia: elinvoimaisia ja vetovoimaisia työpaikkoja.

Vuodesta 2024 eteenpäin talouteen kohdistuu muutospaineita. Tulemme esittämään mittavista investoinneista huolimatta Kalevanniemen liikuntahallin rakentamisen aikaistamista, siten että se olisi valmis 2025. Koululaiset tarvitsevat asianmukaiset liikuntatilat ja koko kaupunki asianmukaisen, eri palloilulajien vaatimat olosuhteet täyttävän liikuntahallin.

Sote-uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, jolla säilyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu. Tavoitteena on:

  • turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville,
  • parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta,
  • kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja,
  • turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti,
  • vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin ja
  • hillitä kustannusten kasvua.

Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, milloin ja miten tavoitteeseen tullaan pääsemään. Naantali on huolehtinut lakisääteisistä henkilöstömitoituksista, kuten kuuluukin. Olemme kuitenkin samojen haasteiden edessä, kuin muut kaupungit: mistä koulutettua henkilökuntaa turvaamaan nämä palvelut? Kaikkiin avonaisiin toimiin ei nytkään riitä hakijoita, tilanne on vakava ja vaikea. Olisiko tätä pystynyt ennakoimaan rekrytointiprosesseja kehittämällä ja jollain houkuttelemalla? Olisiko meidän luottamushenkilöiden pitänyt olla valppaampia? Ikääntyvä Naantali tarvitsee hoitajia, ikääntyvä naantalilainen palveluja. Palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen tarve kasvaa joka vuosi, eivätkä nykyiset paikat riitä. Kotiin annettavien palvelujen lisähankkimiseksi olemme uusimassa viimevuotisen esityksemme yli 75-vuotiaiden palvelusetelistä käytettäväksi kotiin annettaviin palveluihin. Palveluseteleillä tuetaan uusien palveluasuntojen puutteen aiheuttamaa tarvetta lisätä kotiin annettavia palveluja.

Edunvalvonta niin sote -asioissa kuin vetovoiman kasvattamisessa tulee olemaan suunnitelmavuosilla aivan oleellista. Edunvalvontaa E18 Turun kehätien parantamishankkeen toteutumisesta tulee edistää. Tulemme Kärkihankkeiden kohdalla esittämään mittarin aikaistamista kaupunginhallituksessa tekemämme esityksen mukaisesti: Tiesuunnitelma lainvoimaiseksi 2023, rakentaminen 2024-2028.

Sosialidemokraattien valtuustoryhmä kiittää kaupunginjohtajaa, virkamiehiä ja luottamushenkilöitä ja on muutosesityksiämme lukuun ottamatta valmis hyväksymään kaupunginhallituksen esityksen talousarvioksi vuodelle 2022 ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2022-2025.

Erityisesti kiitämme koronan etulinjassa työskenteleviä ammattilaisia ja toivotamme kaikille hyvää joulua.

14.12.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa