Tammikuussa valitut aluevaltuutetut ovat ottaneet paikkansa. Työ alkaa puhtaalta pöydältä. On luotava malli kansalaisten arvostamille lähipalveluille ja niiden integrointiin erityispalveluihin. Taloudesta vaaleissa ei juuri puhuttu tai liikuttiin yleisellä tasolla. Puolueet korostivat kauttaaltaan palveluiden paranevaa laatua, kiistivät mahdolliset menoleikkaukset palvelupisteiden lakkauttamisesta puhumatta. Kustannustehokkuuden nimiin ei vannottu ,vaikka hyvä olisi ollut.
Ikärakenteen muutos tulee nimittäin vääjäämättömästi vastaan niin julkisen talouden tasapainottamisessa, työvoiman riittävyydessä kuin terveydenhuollon ja ikääntyvien hoivan kustannuksissa. Poliittiset ratkaisut väestörakennetta koskien nousevat keskeisiksi. Kansalaiset on pidettävä työkykyisinä ja työntekoon orientoituneina. Työnantajien olisi syytä ymmärtää meidän boomereiden ikäryhmän ”young old” arvo. Vanha viisaus kun on ,että siinä missä näkö heikkenee ,katse terävöityy.
Korona on lamaannuttanut monia toimialoja virallisten rajoitusten ja kansalaisiin iskostetun varovaisuuden takia. Valtio on käynnistänyt talouden oikaisemiseksi elvytystoimet, joiden on katsottu sopivan tähän tilanteeseen. Yritysten kustannustuen viides hakukierros on juuri päättynyt ja kuudes alkanut. Ajatuksena on, että elvyttävä politiikka pitää yllä yritysten elinkaarta ja kotitalouksien kulutusta. Tässä on onnistuttu, vaikka poliittinen oppositio on elänyt kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Vaaditaan samaan aikaa lisää tukitoimia , verohelpotuksia, valtion menojen leikkauksia ja säästöjä.
Maan talouden elpyminen koronasta on ollut kiitettävää. Työllisyysasteessa ollaan koronaa edeltäneellä maaliskuun 2020 tasolla. Työttömyys on laskenut ja avoimia työpaikkoja on ennätyksellisesti. Hankalaa on Sanna Marinin (sd) hallitusta näiden kahden vuoden asioitten hoidosta moittia. Eikä kansa moitikaan, vaikka erityisesti ravintola- ja kulttuuriala ovat eläneet erityisen katkeraa aikaa. Helmikuussa 61 % suomalaisista oli Lännen median kyselyssä erittäin tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä hallitukseen. Ajan huomioiden, tätä voi pitää hallitusten historiassa ihmeenä. Venäjän aloittamaa mieletöntä Ukrainan sotaa ei olisi tarvittu tätä kehitystä sekoittamaan. Poikkeuksellista elämäntilaa se jatkaa.
Hallituksella on ensi kuussa edessään kehysriihi.
Viime keväänä vastaavassa kokouksessa saatiin aikaan lihava riita. Hallituspuolueiden itselleen asettamassa menokehyksessä ei ole nyt kummoistakaan liikkumavaraa. Talouden arviointineuvosto moitti hallituksen talouspolitiikkaa löysäksi, vaikkakin piti sitä tarkoituksenmukaisena (KL 26.1.2022). Valtiontaloutta olisi sen mukaan jatkossa vakautettava ja menoja pienennettävä. Se ei ole tässä tilanteessa helppoa. Uudet avustuspaketit yrityksille ovat vielä haussa. Sote-uudistuksen kertamenot ovat kaatumassa päälle. Puolustushallinto ostaa aseita. Poliisille ei riitä mikään. Maatalous huutaa lisätukea ja energia- sekä polttoainekustannuksia pitäisi kansalaisille kompensoida.
Mutta ei tästä kannata repiä vaatteita!
Suomessa on parin miespolven aikana luotu hyvinvointi, jolle ei ole vertaa. Olemme maailman vauraimpia maita. on merkattu onnelliseksi kansaksi. Olemme menestystarina. Sitä saavutusta ei pitäisi väheksyä tässä hetkessä ja tällä korkotasolla ylenpalttisella taloustilanteen manaamisella.
RAUNO SAARI